Hang-Kep Egyesulet

A Hang-Kép Egyesületet 2000-ben alapítottuk meg Debrecenben. Tömegkommunikációval foglalkozunk, különösen a társadalomnak szóló üzenetek közvetítése érdekel minket. A nyomtatott és az elektronikus sajtóanyagok, az online média, a nyilvános beszéd, és az ismeretterjesztő hang- és képanyagok elkészítésének fogásait sajátíthatják el nálunk a fiatalok. E mellett civil szervezeteket segítünk abban, hogy – a céljaiknak megfelelő – saját üzeneteiket minél jobban tálalhassák a nyilvánosságnak.
Mi kell egy civil szervezet megalakításához? Receptet nehéz adni rá, így csak a saját személyes tapasztalatainkról írhatunk. Kell egy csapat! Az elhíresült mondás szinte minden fiatalos lelkesedésre érvényes azzal a kiegészítéssel, hogy legtöbbünknél a kezdeti rajongás gyorsan elszáll.

hang_kep

De ne rohanjunk ennyire előre, nézzük a kezdeteket:
A kilencvenes évek utolsó harmadában rádiós kollégáinkkal sokat jártunk össze, munkaidőn kívül is, egyszerűen jól éreztük magunkat egymás társaságában. Az ilyen beszélgetéseknél nem számított, hogy ki milyen konkurens média vállalatnál dolgozik, sokkal izgalmasabb témának számítottak a szerkesztők számára a legújabb közéleti háttér információk, vagy a gyártásvezetők érdeklődését felcsigázó új hangtechnikai vívmányok. Ebben az évben az ORTT Műsorszolgálati Alap a Millennium tiszteletére hangjáték készítési pályázatot írt ki. A City Rádió akkori tulajdonosait rábeszéltük arra, hogy adjuk be Tar Sándor: Jöjjön el a Te Országod! című történelmi hangjátékát, hiszen a reklámok készítése folytán napi kapcsolatban álltunk a debreceni Csokonai Színház színészeivel. A hangjáték felvételei alatt jött az ötlet – az akkori Regionális Ifjúsági Tanács elnökétől – hogy alapítsunk egy egyesületet. Megtettük. Néhányunk számára innen már nem volt visszaút, végérvényesen civilekké váltunk.

Persze az elmúlt években megváltozott az egyesület csapata, volt, aki más városba költözött, volt, aki más területen helyezkedett el, de érkeztek új, érdeklődő fiatalok is. Magunk közt csak úgy hívjuk magunkat: „háztáji”. A nagyrészt debreceni kötődésű munkatársakból álló egyesület az utóbbi évben bővült partiumi, kárpátaljai, francia, és észt tanoncokkal, akik önkéntes munkájukkal európai kulturális és közéleti megközelítéseket csempésztek be az alföldi lokálpatriotizmusára büszke csapat világszemléletébe.

hang_kep_fejlec_uj_ok